Tags

Roland-basenji raportoi

Joulukuun juhlia Italiassa

By Roland Basenji on 12/31/2018

Lahjapalloni ja minäMamma kertoi että tänään on se paukkuilta, jota en voi sietää. Siksi on paras tarinoida vähän ennen sitä; voi nimittäin olla että sen jälkeen minulla ei ole muutamaan päivään mitään sanottavaa, koska en uskalla tulla ulos peiton alta ja ajatus kulkee vain yhtä rataa. Jos ei tätä päivää lasketa, niin muuten tämä joulukuu on mukavaa aikaa, etenkin sen loppupuoli. Ensin on tärkein päivä eli syntymäpäiväni ja sitten heti perään toiseksi tärkeimmät eli joulupäivät. Jo monta vuotta olen viettänyt molemmat juhlat Torinossa, Papin syntymämaassa. Niin tänäkin vuonna!

Tänä vuonna täytin 13 vuotta. Syntymäpäivälahjaksi sain pienen pallon ja ison pussin erityisherkkuani, luuta ja ankanrintaa. En hirveästi innostunut pallosta, vaikka tavallaan ymmärsin lahjan tarkoituksen: Mamma ja Papi haluavat saada minut leikkimään vanhoilla päivilläni. En leikkinyt mitenkään kauheasti nuorempanakaan enkä tiedä miksi alkaisin leikkiä enemmän tässä iässä. Papin mieliksi leikin kuitenkin vähän aikaa hänen kanssaan, hän kun selvästi piti pallosta.

Pallo vinkuu, kun sitä painaa. Se kolisee kun sen panee pyörimään lattialla. Sitä on ihan hauska pureskella, koska sen pinnassa on tassunkuvia ja luita kohokuvioina. Papi potkaisi pallon pyörimään käytävää pitkin ja minä juoksin pallon perässä, niin kuin toivottiin. Uskon että onnistuin vaikuttamaan ihan innostuneelta, mutta viisi kertaa sitä touhua riitti. Kuudetta kertaa en enää juossut, vaikka Papi kaikkensa yrittikin. Mieluummin vietän aikaani unten mailla. Siellä leikit ovat hauskempia samoin kuin leikkitoverit.

Nonno ja minäLempipaikkani Nonnon luona on Nonnon vieressä sohvalla. Illallisen jälkeen Nonno asettuu telkun eteen ja meikäpoika asettuu hänen kylkeensä. Siinä me sitten katsomme yhdessä televisiota eli vedämme sikeitä. Se on ihanan rauhallista ja lokoisaa. Kun Nonno siirtyy yöksi omaan kamariinsa, jatkan mielelläni unia hänen lämmittämällään paikalla vilttikasan päällä.

Tänä jouluna tapasin ensimmäistä kertaa Italian-serkkuni Lunan ja Lucasin. Hekin ovat adoptoituja kuten minä, mutta siihen yhtäläisyytemme sitten loppuvatkin. Emme päässeet tutustumaan toisiimme kunnolla, koska Luna ja Lucas haukkua räksyttivät liikaa ja minun teki mieli napata kumpaakin kuonosta, jotta olisivat hiljaa. Tehtiin silti pitkä kävelylenkki samassa porukassa, tosin toisiamme vältellen. Minä kävelin Papin kanssa ja katselin miten Lucas juoksutti Mammaa hihnan päässä.

Luna on mäyräkoira ja Lucas on sekoitus spanielia ja setteriä. Lucasin menneisyys on aika surullinen: se ei osannut metsästää tarpeeksi hyvin, joten sen isäntä Ilkeä Metsästäjä hylkäsi sen. Se löytyi lyhyeen hihnaan sidottuna pylvään päästä ja se oli riuhtonut itseään niin kauan että sen kaulaan oli tullut iso ruhje. Onneksi Lucas löysi uuden hyvän kodin ja siitä tuli serkkuni. Nyt Lunan ei tarvitse olla koskaan ihan yksin ja sen kontrollin tarve on hiukan helpottanut.

SerkkutapaaminenMinäkin yritin löytää uuden kodin Torinossa, tarkemmin Pellerinan puistossa. Pellerinan puisto on yksi lempipuistoistani, siellä saan juosta vapaana ja tavata muita vapaana juoksevia lajitovereita, kaikki leppoisia ja seurallisia italialaisia. Viihdyn oikein hyvin Mamman ja Papin kanssa, ei siinä mitään, mutta ajattelin ihan vain kokeilla pari päivää, olisiko joku toinen perhe sittenkin mukavampi. Lähdin seuraamaan kiinnostavalta tuoksuvaa laumaa, johon kuului äiti ja isä ja poika, kaikki kolme kiltin ja tavallisen oloisia. Jotenkin niistä huokui, että niillä on myös kiltti ja tavallinen koti ja siellä kiltti ja tavallinen koira, jonka veljeksi olisin voinut ryhtyä. Mutta ei se onnistunut, koska perhe pysähtyi miettimään mitä tehdä kanssani, ja samassa Mamma jo juoksikin paikalle hihna ojossa ja nappasi minut mukaansa. Loppujen lopuksi olin sitten kuitenkin vain onnellinen siitä että pääsin jatkamaan matkaa tutussa porukassa.

Mutta nyt ilta on jo pimennyt, pitää käydä äkkiä pissalla ennen kuin ammunta alkaa. Terveisiä täältä villistä lännestä ja rauhallisempaa uutta vuotta kaikille teille!

joulu
lahjapallo
Lucas
Luna
Nonno
paukut
peiton alla
synttärit
uudet serkut
uusi vuosi