Login

 

Vanhenevan basenjin tarinoita

Search    
Nimeni merkitys Minimize

Rairai

on swuahilinkielinen verbi. Sillä on useita merkityksiä:

-rairai { English: cajole }
verb

-rairai { English: flatter }
verb

-rairai { English: play the hypocrite }
verb

Source: The Kamusi Project

Raunon nimen merkitys Minimize

Rauno

on uusi nimi, josta on muodostunut Raunia vastaava miehen nimi. Mahdollisesti ensimmäinen R. oli fil. maist., tuomari Rauno Gustaf Ilmari Kallia (1901-1948). Kansanomaisena nimi tunnetaan asuissa Rauski, Ranu, Raune ja Ranssu.

Rauni on selitetty johtuneeksi skandinaavisesta sanasta reynir, raun 'pihlaja'. Agricolan suomalaisten pakanallisten jumalien luettelossa Rauni on ukkosenjumalan Ukon puoliso.

Lähde: Kustaa Vilkuna: Etunimet. - 2. p. - Otava, 1980.

Naamasivu Minimize

Gloria

Minä olen näiden sivujen uusi päähenkilö (tai toinen niistä), nuori basenjirouva, vielä muutaman kuukauden ajan nelivuotias. Synnyin Ruotsissa ja muutin tänne keskelle Eurooppaa vasta ihan hiljattain. Olen herttainen, siro, avulias ja sopeutuvainen, mutta myös utelias ja neuvokas. Osallistun mielelläni kaikenlaiseen puuhaan ja toimintaan, muttei minulla ole mitään kunnon uniakaan vastaan. Lempipaikkani on lämpimän kyljen kupeessa tai missä tahansa, mihin paistaa kuuma aurinko.

Roland

Minä olen nelivuotias basenjinuorukainen, kotoisin Ruotsista ja vasta muuttanut siirtolaiseksi Keski-Eurooppaan. Perhesyistä. Olen Glorian veli ja uskollinen kumppani. Monet sanovat, että muistutan paljon sisartani, mutta oikeasti olemme aika eri näköiset. Olen mukava ja napakka, tietysti myös hauskan näköinen. Minulla on hyvät hermot ja sopeudun tilanteeseen kuin tilanteeseen. Olen sosiaalinen tiettyyn mittaan asti, mutta tarvitsen myös omaa rauhaa ja tilaa ympärilleni. Pidän kaikenlaisista leikeistä ja juoksemisesta. Olen kiinnostunut luonnosta ja sen ilmiöistä mutta myös kaupungin sykkeestä.

Rairai (24.11.1995-22.10.2009)

Rairai oli - ja on yhä - näiden sivujen päähenkilö, joka muutti sateenkaarisillalle kuukautta ennen 14-vuotispäiväänsä lokakuussa 2009. Se oli syntynyt Suomessa, mutta asui lähes koko elämänsä ulkomailla. Se oli upea koira, jolla oli kiinnostava persoonallisuus. Luonteeltaan se oli reipas, rämäpäinen, utelias, itsepäinen ja päättäväinen, mutta sen räväkän pinnan alle kätkeytyi myös arkuutta ja epävarmuutta. Rairai piti rapsutuksesta, nuuskimisesta, lähelläolosta ja lämpimistä paikoista. Se vihasi kylmää, sadetta ja yksinoloa.

Rauno (7.8.1994-19.5.2009)

Rauno oli - ja on yhä - erittäin tärkeä sivuhenkilö, Rairain rakas elämänkumppani, joka muutti sateenkaarisillalle toukokuussa 2009, vain viisi kuukautta ennen Rairaita. Se oli hienostuneella tavalla komea whippet: sillä oli charmantisti harmaantunut kuono, sileä turkki ja suuret ilmeikkäät silmät. Siinä yhdistyi sirous ja voima. Luonteeltaan se oli rauhallinen, sopeutuvainen, mietiskelevä ja arka. Rauno piti nukkumisesta, syömisestä ja juoksemisesta. Se ei osallistunut juoksukilpailuihin, vaan juoksi aina vain omaksi ilokseen.

Emo

Emo oli Rairain ja Raunon Emo ja on nyt myös Glorian ja Rolandin Emo. Se haki meidät Ruotsista punaisella autolla, johon mahtui koko meidän muuttokuorma. Luultiin ensin, että se on kulkuri luontojaan, kun joka yö nukuttiin eri paikassa. Mutta on sillä kotikin, jossa me nyt asutaan. Emo antaa meille ruokaa ja vettä, rapsuttaa, käy meidän kanssa kävelyllä, laiskottelee terassilla, lähtee välillä pois mutta palaa aina. Emo on myös luvannut, että me saadaan aina asua täällä.

Franko

Franko on meidän uusi isäntä. Se on niin pitkä, että niskaan sattuu, kun yrittää katsoa sitä naamaan. Sillä on matala ääni, joka on melkein aina rauhallinen, paitsi kun jompikumpi meistä eksyy vahingossa keittiöön. Kun Emo on poissa, Franko on yleensä aina paikalla, niin että me ei jouduta olemaan paljon yksin. Franko myös rapsuttaa, vaikkakin vähemmän kuin Emo, ja sillä on lämpimät kädet. Se tykkää oikeasti eniten kissoista, mutta toiseksi eniten se tykkää meistä. Tai ehkä se tykkää nyt jo eniten meistä.

Daario

Daario ei asu meillä, mutta se käy meillä aina joskus. Jotenkin se kuuluu tähän laumaan, sen tietää hajusta. Vaikkei se olekaan täällä usein. Daario on aika pitkä ja laiha, se puhuu paljon ja vaikuttaa usein vähän kiireiseltä. Sillä on varmaan paljon tekemistä siksi kun se on vielä aika nuori. Se rapsuttaa meitä eri lailla kuin kukaan muu, sillä lailla kevyesti ja hajamielisesti sormenpäillä, niin että se kutittaa hiukan.

Hannele

Rairai oli Hannelen lempikoira, vaikka kyllä se Raunostakin tykkäsi. Ja varmaan se tykkää meistäkin, kunhan me ensin tavataan. Hannele osaa piirtää hienoja kuvia ja on tehnyt sen hienon maalauksen, joka on yläkerran oranssin huoneen seinällä. Siinä kuvassa on Rairai.

Patikkakaverit

Patikkakaverien kanssa tullaan käymään patikoimassa joka viikko tai ainakin melkein. Joskus kävellään viisi kilometriä ja joskus yli kaksikymmentä. Rairain ja Raunon lempihetki patikkamatkan varrella oli se, kun syötiin voileivät. Toivottavasti mekin saadaan joskus maistaa. Patikkakaverien nimet ovat Timo ja Pekka. Rairai oli Pekan friidu, sellaista asemaa on vaikea saada noin vain. Ne asuu talossa, jossa on kuulemma iso puutarha. Siellä on vaikka mitä nuuskittavaa ja naapurissa asuu komea Rocky, mutta siellä me ei ole vielä käyty.

Kivat tädit

Kivat tädit ovat Emon siskoja. Niitä on kaksi, mutta me ollaan tavattu vasta Mervi. Tavattiin se heti kun Emokin ja matkustettiin yhdessä tänne uuteen kotiin ja sitten vielä pitemmälle ja takaisin. Molemmat Kivat tädit asuvat niin kaukana ettei niitä näe kuin harvoin. Meiju asuu kissan kanssa, jonka nimi on Kiti. Se on on ruskeankirjava, villi ja pelokas ja sähisee kaikille paitsi Meijulle, joka on sen Emo.

Mormor Chanel

Chanel on meidän rakas isoäiti eli meidän Danita-mamman mamma. Se asuu Henrietten luona Mjölbyssä tyttärensä Danitan ja Blenda-podengon kanssa. Se on 11-vuotias hieno, siro ja vahva basenjirouva, joka on saanut yhteensä kaksi pentuetta eli kymmenen lasta ja jolla on lukuisia lastenlapsia, me muiden muassa! Mummi on saanut myös lukuisia palkintoja eri kilpailuissa.

Mamma Danita

Danita on meidän oma mamma, oikea äitihahmo. Se asuu Henrietten luona Mjölbyssä mammansa Chanelin ja Blenda-podengon kanssa. Se on 8-vuotias upea basenji. Meidän mamma on saanut kolme pentuetta, mikä tekee yhteensä kaksikymmentä lasta. Ja aika monta lastenlastakin jo, kuten minun reippaat poikani.

Blenda

Blenda on hyvin nuori Portugalin podengo, joka asustelee meidän mamman ja mormorin kanssa Henrietten luona Mjölbyssä. Se on soma nappisilmä, oikea sydäntenmurskaaja, ja viihtyy mainiosti isompien tyttöjen kanssa. Sillä on iloinen ja seurallinen luonne ja rakastaa elämää. Se reissaa nykyään kovasti Henrietten kanssa ja saa hienoja pokaaleja kilpailuista.

Icarus ja Istvan

Icarus ja Istvan ovat Glorian ihanat reippaat pojat, jotka syntyivät joulupäivänä 2008. Toinen niistä asuu Tukholmassa ja toinen Göteborgissa.

Tumma heppa kavereineen

Meillä on naapureina monta mukavaa heppaa. Ne laiduntavat meidän kävelyreitin varrella. Tumma heppa tykkää tulla tervehtimään meitä, kun me kävellään sen laitumen ohi. Se toivoo saavansa omenia ja joskus se saakin. Vaikka me tiedetäänkin, että se on ystävällinen ja kiltti, niin silti tuntuu hassulta, kun sen turpa tulee ihan lähelle. Se on niin iso ja sen hengitys kutittaa.

Vaalea heppa kavereineen

Joskus me ollaan tervehditty ihan kuonotusten Vaaleaakin heppaa, mutta usein se pysyttelee pikemminkin etäämmällä ja katsoo sieltä ystävällisen uteliaasti. Vaalea heppa ei ole laitumella talvisaikaan eikä aina muulloinkaan, en tiedä missä retkillä se mahtaa käydä aina välillä ja minkälaisia naapureita sillä siellä on. Meillä on sen ja sen kavereiden kanssa ihan ystävälliset välit, tyyliin "hymyillään kuin tavataan".

Aasiherra

Aasiherra laumoineen laiduntaa ihan lähellä meitä, vielä lähempänä kuin hepat. Sen laumaan kuuluu Aasirouva ja Aasivauva. Ne tuntuvat viihtyvän oikein hyvin kaikki yhdessä ja elelevän leppoisaa elämää laitumellaan. Mutta usein illansuussa Aasiherran valtaa surumielisyys ja silloin se kiljuu kaihoisalla äänellä. Etenkin kiljunnan loppukaneetti on niin riipaiseva, että se tuntuu luissa ja ytimissä asti. Olen miettinyt pääni puhki mutten ole vielä keksinyt, mikä lienee Herran salainen suru. Ehkä se pysyy ikuisesti salaisuutena.

Niina

Niina oli Raunon emo silloin kun Rauno oli ihan pieni. Ne asuivat yhdessä puutalossa Turussa ja kävivät juoksemassa korkeassa heinikossa. Nykyään Niina asuu kahden kissan kanssa, niiden nimet ovat Vladi ja Vostok. Ne ovat venäjänsinisiä ja kuulemma tosi upeita olentoja, mutta me ei olla vielä tavattu niitä. Ehkä joskus vielä tavataan.

Kiti

Kiti on Kivan tädin eli Meijun kissa, joka asuu kaukana Suomessa. Se on oikea villikissa. Se ei päästä lähelleen ketään muita kuin emonsa Meijun. Meijua se rakastaa yli kaiken eikä se sitten taida muita rakastaakaan. Se on kai pelokas ja arka ja suurimman osan ajasta jotenkin huolissaan. Sen takia sen täytyy puolustautua jo ennen kuin mitään pahaa tapahtuukaan. Kiti on nimeltään alun perin Nöpö ja joskus sitä sanotaan myös Viiruksi. Kiti on oikeastaan tavallaan meidän serkku.

Kati

Kati on Kitin veli ja siis myös meidän serkku. Se on ihan täysin veljensä vastakohta: lempeä ja ystävällinen olento, joka antaa kenen tahansa silittää. Se tykkää ruoasta muttei liiku kauhean paljon, siksi se on aika pullea. Oikeastaan se on hyvin hyvin pullea, pyöreä kuin pallo, ja kun se on lisäksi valkoinen, niin siitä se on saanut lempinimen Pumpuli. Katin ensimmäinen nimi oli kai Täplä. Kukaan ei tiedä mistä se on kotoisin, mutta kerran se ilmaantui Meijun ja Pekan kesämökille ja jäi sinne. Sillä tavalla se löysi itselleen kodin.

Randa

Randa on Rairain rakas sisko, jonka kanssa Rairai syntyi samana päivänä. Ne löysivät toisensa uudelleen vasta vanhoilla päivillään. Niin elämässä joskus käy. Randa asustelee Varkaudessa, matkustelee suurella rekalla ja pelaa jääkiekkoa. Lisäksi se tykkää nukkua isäntänsä vatsan päällä lämpimässä. Randa on nätti ja näpsäkkä niin kuin Rairaikin oli, väriltään punavalkoinen kuten sen ja Rairain isä.

Muita kavereita

In memoriam

  
 
Website Built and Powered by WSI
Copyright © Päivi